Jadłospis     

8 – 12 IV 2019

 

PONIEDZIAŁEK  8 IV 2019

 

ŚNIADANIE : pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa ( ogórek-pomidor-papryka)

Owsianka + dodatki- suszone owoce, orzechy, ser żółty    * Alergeny nr 1,8,10,11,2

ZUPA: Koperkowa * Alergeny nr 6,2

II DANIE: Makaron z sosem beszamelowym z marchewką   *Alergeny nr. 1,2

Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru

 

WTOREK 9 IV 2019

 

ŚNIADANIE: pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa ( ogórek-pomidor-papryka)

Owsianka + dodatki- suszone owoce, orzechy, pasta jajeczna * Alergeny nr 1,8,10,11,3,2

ZUPA: Brokułowa * Alergeny 6,2

II DANIE: Opiekane ziemniaki z jajkiem sadzonym, sałata ze śmietaną   * Alergeny 1,3,2

Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru

 

 ŚRODA 10 IV 2019

 

ŚNIADANIE: pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa ( ogórek-pomidor-papryka)

Kakao, Humus   * Alergeny nr 1,2

ZUPA: Kapuśniak* Alergeny 6, 2

II DANIE: Lazania  * Alergeny nr. 1,3

Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru

 

CZWARTEK  11 IV 2019

 

ŚNIADANIE : pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa ( ogórek-pomidor-papryka)

Kakao, serek bieluch Alergeny nr 1,2

ZUPA: Zupa z ciecierzycy * Alergeny nr. 6,2

II DANIE:  Leczo z kaszą gryczaną   * Alergeny nr. 2,1,3

Podwieczorek -2 rodzaje owoców do wyboru

 

PIĄTEK 12 IV 2019

 

ŚNIADANIE: pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa,  ( ogórek-pomidor-papryka) Jajecznica * Alergeny nr 1,3,2

ZUPA: Barszcz biały  * Alergeny 6,2

II DANIE: Ryż z truskawkami * Alergeny 2

 

 

Menu, może ulec zmianie z przyczyn od nas niezależnych                    Szef kuchni Agnieszka Brodowska                                                      

 

                                                   

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK