Jadłospis 

MENU 17– 19 VI 2019

 

PONIEDZIAŁEK  17 VI 2019

 

ŚNIADANIE : pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa * Alergeny nr 1,2,3 
ZUPA: Krupnik * Alergeny nr 6,2
II DANIE: Zapiekanka makaronowa     *Alergeny nr. 1,2
Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru

 

WTOREK 18 VI 2019

 

ŚNIADANIE: pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa* Alergeny nr 1,2,3
ZUPA:   Szczawiowa * Alergeny 6,2
II DANIE: Jajko sadzone, ziemniaki, mizeria    * Alergeny 1,3,2
Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru

 

ŚRODA 19 VI 2019

 

Przedszkole

 

ŚNIADANIE: pieczywo pszenno-żytnie-graham, masło, dżem, warzywa* Alergeny nr 1,2,3
ZUPA: Jarzynowa * Alergeny 6, 2
II DANIE: Placuszki z serem białym i jogurtem  * Alergeny nr. 1,3
Podwieczorek – 2 rodzaje owoców do wyboru

 

Menu, może ulec zmianie  z przyczyn od nas niezależnych                   

 

Szef kuchni Agnieszka Brodowska                                              

 

INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Drogi Rodzicu (Opiekunie)!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wymienione poniżej:

Lp. Alergen wg rozporządzenia Produkty

1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

2 MLEKO mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina,

3 JAJA jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny,

4 RYBY ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju.

5 SOJA grzanki

6 SELER seler jako korzeń i łodyga, wędlina

7 GORCZYCA musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.

8 NASIONA SEZAMU ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

9 SKORUPIAKI BRAK

10 ORZECHY krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe,

11 DWUTLENEK SIARKI owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela,

12 ŁUBINY BRAK

13 ORZESZKI ZIEMNE masło arachidowe, bakalie,

14 MIĘCZAKI BRAK